lauantai 6. syyskuuta 2014

Nopeasti raskaaksi


Tiesin jo kuukausia ennen raskauden yrittämistä, että asia tulisi pian ajankohtaiseksi. Yritin henkisesti valmistautua siihen, että yrittäminen voi viedä aikaa jopa vuosia. Samalla kuitenkin ajattelin, että kehon valmistelusta tuskin voi olla haittaakaan. Niinpä selvittelin netistä niin turhanpäiväiset kuin hieman vakuuttavammatkin tutkimukset aiheesta, kuinka voisin tulla mahdollisimman nopeasti raskaaksi.

Yksinkertaisimmillaan uskon, että suurin merkitys raskauden alkamisella on ajoituksella, siitähän asiasta on perimmältään kyse. Oman kierron tuntemus auttaa asiassa, jolloin hedelmällisimpien päivien hyödyntäminen on otollisinta. En ole käyttänyt hormonaalista ehkäisyä moneen vuoteen, joten tunsin hyvin kehoni ja sen rytmin. Jos oma kierto on hukassa, niin selkeyttä siihen voi halutessaan hakea ovulaatiotesteillä. Aktiivinen seksielämä lienee kuitenkin vähintään yhtä hyvä, halvempi ja parisuhdetta piristävä vaihtoehto raskauden todennäköisyyden maksimoinnille.

Itselleni oli tärkeää saada keho mahdollisimman hyvinvoivaksi ennen raskauden alkua. Elämäntapani ovat lähtökohtaisestikin jo varsin terveelliset, mutta olin normaalia tarkempi esimerkiksi vitamiinien saannin suhteen. Vahva d-vitamiini on kuulunut arkirutiineihini jo vuosia ja lisäksi aloitin b-vitamiinin käytön, jossa oli mukana myös sikiön kehityksen kannalta tärkeää foolihappoa. Lisäksi vitamiinicocktailiini kuului monivitamiini sekä sinkki ja magnesium.

E-vitamiinia sanotaan hedelmällisyysvitamiiniksi ja siihen liittyen luin suosituksia vehnänalkion käytöstä. Vehnänalkio imeytyy nestemäisenä paremmin, joten nautin vehnänalkioöljyä muutaman kuukauden ajan ennen raskauden yritystä. Vehnänalkioöljyn maku on mielestäni sellaisenaan aika karmea, mutta puuroon sekoitettuna sitä ei huomannut. Öljyä on ilmeisesti saatavana myös kapseleina, jos sitä ei muuten tunnu saavan alas.

Seleenin sanotaan aktivoivan hormonitoimintaa ja vahvistavan kohdun limakalvoa, joten otin myös sen osaksi ruokavaliotani. Seleeniä saa muun muassa parapähkinöistä, joita söin ja syön yhä muutamia päivittäin. Seleeniä, samoin kuin sinkkiä, suositellaan myös miehille, sillä niiden sanotaan parantavan siittiöiden laatua. Itse yllätyin, miten vähän miesten terveyden vaikutuksesta raskaaksi tulemisessa kirjoitetaan. Uskon, että miehen elintavoilla on yhtä lailla vaikutusta raskauden onnistumiseen siinä missä naisenkin, joten ehkäpä jo raskauteen valmistautumisesta voisi tehdä yhteisen hyvinvointia ja terveyttä parantavan ajanjakson.

En tiedä, oliko valmistautumisellani mitään tekemistä sen suhteen, että tulin nopeasti raskaaksi. Asia on varmasti monen tekijän summa ja osaltaan hyvää tuuria, mutta tuskin terveillä elämäntavoilla ja kehoa ravitsevilla vitamiineilla ainakaan haittasin raskauden alkua. Olen tavattoman kiitollinen, että meitä kohtasi pian tällainen onni. Kun lähipiirissä on monta toisenlaista tarinaa kuin omani, tuntuu nopea raskautuminen vieläkin suuremmalta ihmeeltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti